WIE

Wie plaatst de zirconia implantaten?

Prof. dr. Curd Bollen

Prof. dr. Curd Bollen plaatst al meer dan 10 jaar zirconia implantaten. Hij is daarmee een erkende autoriteit, niet alleen in Nederland, maar ook in heel Europa. Hij gelooft daarenboven 100% in de meerwaarde van metaal-vrije zirconia implantaten.

Prof. dr. Curd Bollen en zirconia implantaten
Zirconia implantaten en prof. dr. Curd Bollen

Opleiding

Curd Bollen genoot zijn opleiding hoofdzakelijk aan de Katholieke Universiteit Leuven (België). In juni 1992 studeerde hij af als licenciaat in de tandheelkunde (DDS). In september 1992 startte hij zijn promotieonderzoek en begon zijn opleiding tot specialist in de parodontologie. Reeds in 1996 promoveerde hij, daardoor als jongste tandarts ooit in Leuven, tot doctor in de medische wetenschappen (PhD). Een jaar later al behaalde hij zijn master-na-master in de parodontonlogie en implantologie (MS). Deze opleiding in Leuven is daarenboven Europees erkend (EFP recognised) en is een wettelijk erkend specialisme in België (in tegenstelling tot in Nederland, waar parodontologen zich onderling erkennen). In 2016 ten slotte, behaalde hij een extra master in clinical dentistry in de esthetische en restauratieve tandheelkunde (MClinDent) aan de university of the Pacific (Stockton, VS).

KU Leuven

Academische carrière

Prof. Bollen is sinds 2019 benoemd tot professor implant dentistry aan het College of Medicine & Dentistry in Birmingham (UK). Dit college maakt deel uit van de University of Ulster (Belfast, Noord-Ierland). Prof. Bollen is in Birmingham hoofd van de afdeling implant dentistry. In die hoedanigheid werkt hij 1 week per maand in Birmingham: onderwijs, onderzoek en kliniek. Hij heeft intussen ook de opdracht aanvaard om tegen 2022 een Clinical Mastership in Ceramic Implant Dentistry uit te bouwen in Birmingham (voor meer info, klik hier: CoMD).

Voorheen was Prof. Bollen als medewerker verbonden aan verschillende andere universiteiten: Manchester – UK (associate professor), Düsseldorf – D (assistant professor), Bonn – D (onderzoeker), Nijmegen – NL (lector), Luik – B (consultant) en Leuven – B (consultant).

Publicaties

Prof. Bollen publiceerde tijdens zijn carrière al meer dan 40 wetenschappelijke artikelen in internationale wetenschappelijke tijdschriften, daarnaast meer dan 25 in nationale tandheelkundige tijdschriften. Ook is hij verder auteur of co-auteur van verschillende hoofdstukken in 8 wetenschappelijke boeken. Zijn recente publicaties zijn intussen ook volledig gericht op zirconia implantaten.

Artikel 1: zirconia implantaten
Artikel 2: zirconia implantaten
Artikel 3: zirconia implantaten

Lezingen

Prof. Bollen geeft daarnaast ook regelmatig lezingen in binnen-en buitenland op wetenschappelijke congressen of cursussen. Hij was reeds te gast in: Jordanië, Israël, Hongarije, Frankrijk en Duitsland. Verder ook in Italië, Spanje, Oekraïne, Tsjechië, Zwitserland, Slovenië, US en UK. De onderwerpen van zijn lezingen zijn: Zirconia implantaten, daarnaast korte en ultra-korte implantaten, verder halitosis (mondgeur) en tenslotte groeifactoren (L-PRP).

Lezing prof. Bollen over zirconia implantaten

EACIm

De European Academy for Ceramic Implantology (EACIm) heeft prof. Bollen in 2020  benoemd tot hun “Ambassador for UK & NL”. In die hoedanigheid zal prof. Bollen de keramische implantologie verder wetenschappelijk helpen promoten binnen Nederland en ook Engeland. Voor meer info, klik hier: EACIm. Daarnaast zal hij als spreker en moderator fungeren op de EACIm congressen.

EACIm

Editor-in-chief

Enerzijds is prof. Bollen editor-in-chief van 2 belangrijke wetenschappelijke tijdschriften: het Journal of Dental Health, Oral Disorders & Therapy en het Journal of Dental Reports. Anderzijds is hij nog editor van een 10-tal andere wetenschappelijke tijdschriften. 

Journal of DH, OD & T
Journal of Dental Reports

Onderzoek

Prof. Bollen werkt intussen ook nog samen met de industrie om klinisch onderzoek te doen. Zo werkt hij met de firma’s Camlog/Ceralog en TAV rond klinische projecten met keramische implantaten. Dit onderzoekt levert nieuwe publicaties op in het vakgebied van de orale implantologie.

Research

Consultant BioHorizons-Camlog

Per januari 2021 zal prof. Bollen als consultant gaan werken voor het grote Zwitsers-Amerikaanse bedrijf BioHorizons-Camlog. In eerste instantie zal hij instaan voor een deel van het Ceramic Excellence Virtual Classroom programma.

Camlog
Camlog