L-PRF of Leucocyte-Platelet Rich Fibrin

L-PRF is een revolutionaire nieuwe methode om op een natuurlijk wijze het helingsproces of botherstel na een operatie te bevorderen. Ook versnelt de genezing hiermee aanzienlijk.
Het eigen bloed van de patiënt is hierbij de basis voor het genereren van de zogenaamde L-PRF membranen, plugs en blocks. Dit zijn kleine “klodders” die we gebruiken tijdens de verdere operatie.

Omdat we hierbij enkel werken met materiaal dat eigen is aan de patient, is deze eenvoudige methode zeer veilig en bovendien 100% biologisch en bio-compatibel. Er komen geen vreemde materialen aan te pas en ook kunstbot of membranen (vaak van dierlijke oorsprong) zijn niet langer nodig.

Materialen voor aanmaak L-PRF

Hoe werkt de L-PRF-methode in de praktijk?

Voor de L-PRF-methode nemen we enkele buisjes bloed bij u af in uw onderarm. Dit doen we in een speciaal hiertoe uitgeruste ruimte. Vervolgens worden deze buisjes 12 minuten gecentrifugeerd, waarna in elk buisje een slijmerige “klodder” ontstaat.
Van deze “klodders” kunnen wij membranen en pluggen maken die zijn samengesteld uit een stevig fibrine-netwerk met daarin geactiveerde bloedplaatjes (= lichaamseigen groeifactoren) en tal van witte bloedcellen.
Deze producten versnellen het botherstel en het genezingsproces. Ook is de genezing achteraf beduidend minder pijnlijk!

Centrifuge voor aanmaak L-PRF

Wanneer gebruiken we L-PRF bij uw behandeling?

Wanneer we delen van het kaakbot willen herstellen (of bij een  sinus elevatie techniek) om implantaten te kunnen plaatsen, gebruiken we tegenwoordig LPRF.
We brengen de membranen of pluggen aan op de juiste plaats en het lichaam geneest zichzelf.  Ook gebruiken we deze techniek om het wegsmelten van het kaakbot, na verlies van een tand te voorkomen.

Bij het plaatsen van keramische implantaten gebruiken we deze techniek standaard om de biologische osseo-integratie te optimaliseren.

Verder wordt deze techniek ook zeer succesvol ingezet bij tandvleesbehandelingen. Hierbij wordt het verloren kaakbot herwonnen en kan het tandvlees verstevigd en/of verdikt worden. Dit laatste is zeker van belang voor patiënten met dun tandvlees (dun biotype) die achteraf een orthodontische behandeling nodig hebben.

Voordelen L-PRF in de implantologie en parodontologie

Het gebruik van l-prf bij uw chirurgische behandelingen heeft enkel maar voordelen:

– 100% lichaamseigen materiaal (geen kunstbot en/of membranen)
– snelle methode (in 12 minuten hebben we het wat we nodig hebben)
– biologische en bio-compatibele techniek (materiaal uit eigen lichaam)
– veilige methode (geen lichaamsvreemde componenten nodig)
– betaalbare methode (goedkopen dan gebruik kunstbot en/of membranen)

Groeifactoren uit bloedplasma